Najlepsze pomysły na randki w Poznaniu. Porady randkowe.

Najlepsza włoska restauracja w Poznaniu | Ranking 2025

Gdzie w Poznaniu można spróbować autentycznej włoskiej kuchni? Zobacz naszą subiektywną listę.

Masz ochotę na prawdziwe dania kuchni włoskiej? Sprawdziliśmy polecane restauracje i wybraliśmy te, które serwują prawdziwe włoskie potrawy.

Kuchnia włoska Poznań – najlepsze restauracje

  1. Amici Miei Italian Restaurant & Wine Shop, Rybaki 24/25
  2. Marino Bistrot, Poznańska 50
  3. Eatalia, Kamionki koło Poznania
  4. Restauracja IT, Sienkiewicza 20

Amici Miei, Rybaki 24/25

Najlepsza włoska restauracja w Poznaniu i jedna z najlepiej ocenianych restauracji w Poznaniu – na portalu zjedz.my ma imponujące 4,9 gwiazdki z 1190 opinii. Schowana w niepozornej lokalizacji, serwuje autentyczne włoskie dania i desery (koniecznie spróbujcie tiramisu i cannoli siciliani).

Jedzenie

Jedzenie jest największym atutem restauracji. Możecie nie lubić jej wnętrza, obsługi, mieć zły dzień – jedzenie w Amici Miei jest po prostu pyszne i rozpływa się w ustach.

Na przystawkę wzięliśmy tatara, a na dania główne carbonarę i tortelloni z truflami. Kremowe, aromatyczne, świeże, przygotowane perfekcyjnie. Po prostu bajka. To kuchnia, która naprawdę zostaje w pamięci.

Wystrój

Wnętrze jest proste, ale przyjemne: drewniane stoliki, jasne ściany, kremowe kanapy i odnowiony bar. Na ścianach wiszą kadry z włoskiej komedii Amici miei.

Dojazd

Najwygodniej zaparkować w Starym Browarze (7 zł za godzinę), choć warto poszukać miejsca w strefie przy wzdłuż ul. Rybaki lub Łąkowej.

Ciekawostka: korzystając z parkingu Starego Browaru, możecie zostawić auto w Auto Spa i wrócić do świeżo umytego samochodu – my zawsze tak robimy. (Nie, to nie jest wpis sponsorowany 😉).

Marino Bistrot, Poznańska 50

Restauracja wyróżniona w przewodniku Michelin w 2024 i 2025 roku. Czy zasłużenie? według nas zdecydowanie tak!!!

Jedzenie

Pyszne, świeże i dopracowane w każdym szczególe. To dla nas zdecydowana topka włoskich restauracji w Poznaniu. Spróbowaliśmy tatara (w tacosie z Grana Padano, szczypiorkiem i frytowanym żółtkiem), carbonary z truflami oraz pieczonej dorady z sałatą i marynowaną marchewką oraz ogórkiem. 

Dania podał nam sam szef kuchni, co było miłym zaskoczeniem i sprawiło, że poczuliśmy się wyjątkowo ugoszczeni.

Wystrój

Rustykalne wnętrze – cegła, czarne elementy i rośliny. Na ścianach kolorowe obrazy, czasem dość abstrakcyjne. Ich rozszyfrowywanie umiliło nam czas oczekiwania.

Dojazd

Zaparkowaliśmy auto przy ul. Poznańskiej (miejska strefa płatna). Trzeba jednak liczyć się z tym, że znalezienie miejsca bywa tam trudne.

Pieczona dorada podana z cytryną i świeżą sałatką z warzywami na czarnym półmisku.
Makaron carbonara z chrupiącym guanciale,  i plastrami trufli na ciemnym szkliwionym talerzu.

Restauracja IT, Sienkiewicza 20

Włoska restauracja w luźnym wydaniu. W niedzielne popołudnie pełna rodzin z dziećmi i mniejszych lub większych grup znajomych, przez co było gwarno. Stoliki stoją blisko siebie, ale ostatecznie czuliśmy się swobodnie 🙂 To dobre miejsce na obiad lub kolację w mniej formalnym klimacie.

Jedzenie

Na plus – autentyczna włoska kuchnia oparta na prostych składnikach. Zamówiliśmy pizzę Prosciutto Crudo e Rucola oraz “spod lady” risotto grzybowe. Na minus –  w Tiramisu była wyczuwalna śmietana, a risotto było przesolone i trochę za tłuste.

Wystrój

Prosty, funkcjonalny. W głębi drugiej sali widać kuchnię przez przeszkloną ścianę. Latem otwiera się “ogródek” – stoliki wystawione na rogu Sienkiewicza i Gajowej.

Parking

W niedzielę było dużo miejsc parkingowych na strefie przy ul. Kochanowskiego. Restauracja nie dysponuje własnym parkingiem.

Pizza Prosciutto Crudo e Rucola z szynką parmeńską, rukolą i pomidorkami koktajlowymi podana na białym talerzu.
Risotto grzybowe ze smażonymi kawałkami grzybów podane na białym talerzu; w tle leży pizza.

Basia M.
Basia M.

Dziewczyna z sąsiedztwa. Lubi dobrą kawę, wakame i makarony w kremowym sosie. Basia to ta osoba, która bez namysłu zamówi coś, czego jeszcze nigdy nie próbowała.

Artykuły: 3